BESSENYEI FERENC
kétszeres Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja,
a Nemzet Színésze és több más kitüntetés birtokosának
autentikus honlapja

ÉLETE

Gyerekkor     1940-1944     1944-1950     1950-1963     1963-1970     1970-1987     1987-től     Megemlékezések     Emléktárgyai

BESSENYEI FERENC
születésének 99. évfordulója
1919. FEBRUÁR 10. – 2018. FEBRUÁR 10.


A születésnapi ajándékokat egy olyan előadásból való részlet indítja meg, melyről már többször szó volt: A Nemzeti Színházban 1969. február 21-én mutatták be Száraz György „A vezérkari főnök” című drámáját, melynek címszerepét, Stromfeld Aurélt, a vezérkari főnököt Bessenyei Ferenc alakította. Mint már megírtam, Feri szerette és számon tartotta ezt a szerepét, még akkor is, ha a szakma nem vett róla tudomást. Ezért őrizte meg élete végéig azt a levelet, amit Stromfeld Aurél unokahúga írt neki, és ami az Emléktárgyait bemutató oldalon olvasható. Mint ahogy a következő kritika is, amit azonban fontossága miatt ide is bemásolok:
     „Cinikus bennfentesek gúnymosolyát magamra vonva is azzal merem indítani gondolataimat, hogy Száraz nem az ötvenedik [m. m. a „Tanácsköztársaság” ötvenedik] évforduló premier-esélyeinek bűvöletében választotta tárgyát. Feltevésnél erősebb meggyőződésem alapja a dokumentumdráma tisztasága. Hamis pátosz és önámító egyszerűsítés nélkül, olcsó hatások pillanatsikerét kerülve próbálta színpadra állítani 1919 fontos epizódjait. Torokszorító történelmi szituáció főszereplőit idézi meg. … Bessenyei Stromfeldje nagyobb utat tesz meg, mint Száraz György hőse. Azt hiszem, ez annak köszönhető, hogy a kiváló művész a nagy történelmi szerepek gondolatvilágát mély személyes élményeként is magával viszi emelkedő pályáján. Kossuth, Széchenyi, Görgey [Feri ekkor egyidőben játszotta mind a négy hőst] megszemélyesítője, tragikus konfliktusok gondolkodó hőse találkozott Stromfeld Aurél alakjával. Bessenyei – magyarázkodó toldások kedvszegő erőlködése nélkül – sejteti, hogy a volt császári és királyi ezredes nemcsak megoldani, hanem érteni is szeretné a soha-nem-volt történelmi csapdát. A választás örvényeiből kiemelkedő hős morális-intellektuális győzelmét persze mégsem lehet szavak nélkül eljátszani.” (Dersi Tamás Eseménydramaturgia)
(A bal oldali fotón Bessenyei Ferenc a szintén 1969-ben forgatott Dózsa című film címszerepében, a jobb oldali fotón A vezérkari főnök című dráma szerzőjének, az 57 évesen elhúnyt Száraz György írónak a sírja a Farkasréti temetőben)

„A vezérkari főnök”előadását mind a rádió, mind a tévé még 1969-ban felvette. A rádióban ma már nem található meg a felvétel, de a tévé archívumában a mai napig megvan. A tévé először és valószínűleg utoljára 1972. március 21-én sugározta az előadást: Ez a felvétel nemcsak azért becses, mert Feri szeretette ezt a darabot, hanem azért is, mert ez az egyike azon 10, azaz tíz színházi közvetítésnek, amit a Magyar televízió Bessenyei Ferenc színpadi előadásaiból méltónak tartott a megőrzésre! Erről az elképesztő helyzetről a BESSENYEI FERENC ÉS A TELEVÍZIÓ című oldalon írtam. Nem hiszem el, hogy van még egy magyar színész, akivel a televízió így bánt, akit a televízió ennyire méltatlanul kezelt!

A most feltett részlet a darab első felvonásának azon jelenete, melyben Böhm Vilmos (Őze Lajos) és Kun Béla (Avar István) meghozza Stromfeld Aurélnak a rossz hírt: a franciák azt követelik a magyaroktól, hogy a csehektől visszafoglalt területeket ürítsék ki.

Másodikként a Hegedűs a háztetőn musical fő számát teszem fel, mégpedig abból az időből, amikor a színházban a darab még be volt tiltva, de a rádió és a tévé már újra műsorra tűzhette a musical népszerű számait. A felvétel 1976. nyarán készült a Csenterics Ági rendezte többrészes „Rohan az idő…” című zenés műsor számára.
     Harmadikként ugyanennek a műsornak egyik következő adásában elhangzott „Átutazó vagyok itt a földön” kezdetű sanzont teszem fel, mely Bessenyei Ferenc előadásában eddig csak egy próba-hangfelvételen volt hallható a honlapon.


folytatás hamarosan következik

Feltéve: 2018. február 10.VISSZA         ELEJÉRE


PÁLYÁJA         SZÍNHÁZ         KEZDŐLAP         FILM-TV         EGYÉB         KÉPGALÉRIA